Αποστολή

σε όλη την Ελλάδα

Δωρεάν Μεταφορικά

σε επιλεγμένα προϊόντα

6979459236

ζητήστε προσφορά

Ακολουθήστε μας

Facebook, Instagram

Λογαριασμός

Καλάθι

Λογαριασμός

6979459236

τηλεφωνικές παραγγελίες

6979459236

ζητήστε προσφορά

Αποστολή

σε όλη την Ελλάδα

 

Η πιο γλυκιά εποχή του Χρόνου έφτασε. Τα Χριστούγεννα! Μια γιορτή που γεμίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων με αγάπη και ζεστασιά. Είναι οι μέρες που θέλουμε να χαρίσουμε σε όσους αγαπάμε, ειδικά στους μικρούς μας φίλους, ευχές, δώρα και πολλές μα πολλές λιχουδιές!!! Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα, αλλά και χριστόψωμο και δίπλες!

Όλοι αγαπάμε αυτές τις λιχουδιές. Μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια. Την κουζίνα της μαμάς να μυρίζει βούτυρο και ζάχαρη πριν τις γιορτές και το μεγάλο πιάτο με μελομακάρονα και μπισκότα να περιμένει στο τραπέζι συνοδευόμενο από μια κούπα γάλα, να περιμένει να γυρίσουμε από την εκκλησία το πρωί των Χριστουγέννων.

Το κάθε χριστουγεννιάτικο γλυκό έχει την δική του μακρά ιστορία, μέχρι να φτάσει σε εμάς μέσω της παράδοσης.  Όπως για παράδειγμα οι Κουραμπιέδες, παράδοση που μας έρχεται από τα βάθη της Ανατολής. Κανείς δεν καταφέρνει να φάει κουραμπιέ χωρίς να πασπαλιστεί έστω και λίγο με ζάχαρη άχνη. Για τους τέλειους κουραμπιέδες χρειάζεται καλής ποιότητας φρέσκο βούτυρο, πολλά αμύγδαλα και φυσικά άφθονη ζάχαρη άχνη. Κάποιοι προσθέτουν και ροδόνερο για επιπλέον άρωμα. Όσο για την ιστορία του; Η λέξη κουραμπιές προέρχεται από την τούρκικη λέξη kurabiye που σημαίνει ξηρό μπισκότο, έχει όμως αραβικές ρίζες. Στο ξερό μπισκότο προστέθηκαν αργότερα τα αμύγδαλα και η άχνη και κάπως έτσι φτάσαμε στον γνωστό και αγαπημένο μας κουραμπιέ. Στις μέρες μας όμως, στα δικά μας παραδοσιακά γλυκά έχουν προστεθεί και πολλές  παραδοσιακές λιχουδιές από άλλες χώρες, όπως Lebkuchen και Buttergebaeck. Γλυκά που έχουν και εκείνα ως βάση το βούτυρο και το μέλι.

Εύκολοι Κουραμπιέδες

Ας δούμε και μια συνταγή του αγαπημένου κουραμπιέ!

Υλικά Συνταγής

  • 200 γραμ. βούτυρο
  • 250 γραμ. φυτίνη
  • 100 γραμ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 2 κρόκους από μεγάλα αυγά
  • 50 γραμ. κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
  • 1/2 κ.γ κοφτό φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 βανίλια
  • 670 (περίπου) γραμ. αλεύρι μαλακό η γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
  • 100 γραμ. αμύγδαλα καθαρισμένα και καβουρδισμένα

·         Για το άχνισμα

  • 3 πακέτα άχνη
  • 3 βανίλιες

Εκτέλεση

Για τους κουραμπιέδες, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε δύο ρηχές λαμαρίνες. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Στον κάδο του Μίξερ Ζαχαροπλαστικής Haldex  βάζουμε το βούτυρο, τη φυτίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε δυνατά για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να γίνει σαν σαντιγύ. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα έναν έναν τους κρόκους. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια. Προσθέτουμε το κονιάκ ή το λικέρ. Χτυπάμε λίγο για να αφρατέψει το μείγμα.

Σταματάμε τη λειτουργία του Μίξερ Ζαχαροπλαστικής Haldex και δουλεύουμε το μείγμα στο χέρι, προσθέτοντας λίγο-λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο. Εάν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα. Στο τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Φροντίζουμε η ζύμη να είναι αφράτη και όχι σκληρή, δηλαδή να είναι βουτυράτη  για να μη γίνουν σκληροί οι κουραμπιέδες. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε όποιο σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε αραιά τον έναν στον πλάι στον άλλον. Τους ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ροδίσουν καλά και να σκάσουν, δηλαδή να κάνουν ανοίγματα. Αφήνουμε να κρυώσουν γύρω στα 5 λεπτά.

Για το άχνισμα

Κοσκινίζουμε την άχνη και τις βανίλιες .

Βάζουμε την μισή άχνη σε ένα βαθύ ταψί. Αραδιάζουμε τους ζεστούς κουραμπιέδες στην άχνη ( προσοχή όχι καυτούς)  και κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη άχνη. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε αχνίζοντας  λίγους λίγους τους κουραμπιέδες, για να αχνίζονται σωστά. Τους στήνουμε σε μία πιατέλα. Αχνίζουμε την πιατέλα με τους κουραμπιέδες.

Πηγή:
www.argiro.gr/recipe/kourampiedes-eukoloi-kai-teleioi/
http://cooking.sigmalive.com/symvoyles/1962/6-mystika-gia-teleioys-koyrampiedes
http://bit.ly/2j04Bjs